OSNOVA USPEHA

Danes je okoli nas ogromno priložnosti, ampak manjka nam fokusa, ker nam toliko stvari jemlje pozornost. Od vseh socialnih omrežij in opomnikov do odgovarjanja na e-pošto in viber sporočil … veliko je priložnosti, a izziv je v tem, da preveč ljudi ne ve, kaj si v življenju resnično želi.

Ko se po svojih predavanjih in delavnicah pogovarjam z udeleženci, jih velikokrat vprašam, kaj si želijo v življenju. Namesto odgovora v večini primerov nastane tišina. Ok, moje drugo vprašanje je, česa si ne želijo – in takrat se večina odpre in začne naštevati … Ne zmanjka jim besed. Potem ponovno vprašam, kaj si želijo, in dobim odgovor: »To je res dobro vprašanje, ampak moram malo razmisliti.«

Dejstvo je, da večina nima postavljenih ciljev, načrtov … ter več časa porabi za načrtovanje dopusta kot za načrtovanje življenja in postavljanje ciljev. To je razlog številka ena, zakaj večina ne dobi tistega, kar si želi. Zelo enostavno: ker ne vedo, kaj si želijo.

Ne želim nikogar obsojati, saj sem tudi sam bil takšen leta in leta nazaj. Vem pa nekaj: ni pomembno, kako hitro se premikamo, koliko smo strastni in koliko energije vložimo v nekaj … Če nimamo jasne vizije, kaj si želimo, ne bomo prišli do cilja.

Spomnim se svojega križarjenja po Karibih z eno največjih ladij na svetu »Allure of the Seas«. Ladja je bila res ogromna, bilo je preko 5.000 potnikov in 2.000 članov posadke. Najsodobnejša ladja na svetu z vso možno opremo GPS, ampak če kapitan ne ve, kam gre ladja, bo sredi oceana ostala brez goriva. In tako je tudi v našem življenju: če nimamo ciljev in jasne vizije za življenje, se bomo ustavili in sprejeli, da je življenje pač takšno. In s tem tudi strast ugasne.

Prevečkrat slišim, da ljudje nimajo časa postavljati si cilje – ampak to je tako brezzvezen izgovor. Vedno odgovorim, da nimajo časa, ker ga ne cenijo, to pa zato, ker nimajo jasno postavljenih ciljev in zato razmetavajo svoj dragoceni čas.

Ko si boste postavili cilje, vam bo škoda vsake minute, ki jo boste zapravili, saj bo vaš fokus na doseganju ciljev. Dobili boste »nova očala« – vaš pogled na svet bo postal drugačen.

Zapomnite si: kamor usmerjamo svojo energijo, to dobimo. Zdaj boste tudi razumeli, zakaj večina dobi tisto, kar si ne želi. Ker več časa razmišljajo tisto, česar si ne želijo.

Vzemite si čas zase in se vprašajte, kaj si želite in zakaj si to želite – nato pa energijo in fokus usmerite v to, kar si želite.

Scroll to top